С 1,26 млн.евро ще борим двойните стандарти при храните » Съвети в земеделието

май 20, 2024

С 1,26 млн.евро ще борим двойните стандарти при храните

Акценти

  • В проекта е предвидено средствата да бъдат насочени за финансиране на изследвания във всички страни-членки на ЕС

Европа не само, че призна съществуването на проблема, но и осигури финансиране за решаването му

След като Европейската комисия одобри пилотния проект за борба с двойните стандарти при храните настъпи момента за неговото финансиране и изпълнение. За целта, след разешение от страна на комисията по бюджетите на ЕП, ще бъдат предоставени и използвани 1,26 млн. евро. В проекта е предвидено средствата да бъдат насочени за финансиране на изследвания във всички страни-членки на ЕС. По този начин ще може да се установи продължават ли нелоялните търговски практики, има ли разлика в качеството и състава на продуктите.

Предстои да бъдат проверявани хранителни, козметични, бебешки продукти, тоалетни принадлежности. Много дълго време проблемът беше неглижиран и омаловажаван. Едва наскоро от Брюксел признаха, че разлика в качествените характеристики на стоките, в различните държави, има.

Европейска комисия - знамена

Пилотния проект ще помогне много. Ще защити интересите на потребителите, тяхното здраве и право на достъп до еднакво качествени продукти. В подкрепа на идеята застават Европейската организация на потребителите, Европейския информационен съвет за храните, Европейската комисия, различни браншови организации и евродепутати.

 

Сродни публикации