С финансови стимули ще ограничават разпространението на АЧС » Съвети в земеделието

април 24, 2024

С финансови стимули ще ограничават разпространението на АЧС

Акценти

  • След всеки отстрел ще трябва да се дава проба, за да се установи наличие или отсъствие на вируса на АЧС

Заболяването трябва да се ликвидира, за да се избегнат негативните икономически последствия.

Спешни мерки бяха предприети за ограничаване и ликвидиране на заболяването Африканската чума по свинете. Огнища бяха потвърдени през последните дни в няколко плевенски села. Вчера, на 8 юли, министърът по земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с експерти от Българската агенция по безопасност на храните и директори на Държавните горски предприятия.

Експерти коментираха, че карантина на подобно заболяване не може да бъде направена. Опасността от бързото му разпространение е много голяма, съобщи БНР.

Болестта е лесно преносима. Тя може да се разпространи от всеки, който премине през територия, обитавана от заразено животно.

След срещата стана ясно, че е предприета и поредната мярка за ограничаване разпространението на АЧС. Така ловците в Северна България ще бъдат финансово стимулирани с по 50 лева за отстрелян глиган в зоните, където има опасност от разпространение на АЧС.

За изплащане на средствата ще се следи изпълнението на следното условие: прасетата да са отстреляни при индивидуален, а не при групов лов. Освен това след всеки отстрел ще трябва да се дава проба, за да се установи наличие или отсъствие на вируса на АЧС.

От МЗХГ се надяват чрез финансовите стимули да се постигне ограничаване разпространението на заразата. Въпреки това според инж. Васил Василев, председател на Националното ловни-рибарско сдружение, така няма да се реши проблемът.

Той обясни, че у нас ловът е организиран, ловците в България ловуват активно и групово. На всяко ново огнище се прави брифинг, но това не е достатъчно. Необходимо е да се води системна борба със заболяването.

Според инж. Василев цената за пробите и времето, за изследването им не са проблем. По-скоро спънките са чисто организационни.

 

За автора

Сродни публикации