С репелент ще пазим границата от набези на дивите свине » Съвети в земеделието

май 19, 2024

С репелент ще пазим границата от набези на дивите свине

Акценти

  • По предварителни изчисления около 2660 ампули ще са нужни за третиране на сухопътната ни граница със северната ни съседка

Множество мерки бяха предприети за защита от Африканската чума по свинете разпространяваща се в Румъния. По решение на специалисти по сухопътната ни граница започна изграждането на ограда с бодлива тел, която има за цел да опази територията ни от набезите на дивите прасета.

Подсилват оградата по границата ни с Румъния и със спираловидна режеща тел

Една от последните новости, които трябва да помогнат за защита от заразата е репелент срещу животните. Планирано е да се използват ампули с вълча урина, тъй като тя е без химически примери и подава на свинете сигнал за заплаха от хищници. По предварителни изчисления около 2660 ампули ще са нужни за третиране на сухопътната ни граница със северната ни съседка.

От Агенцията по горите обясниха, че ще използват синтетична субстанция на протеинова основа с цел да отблъснат дивите свине от границата ни. Препаратът има срок на действие от четири до шест месеца. След този период е необходимо да се извърши подмяна на шишенцата с активно вещество. Все още няма информация колко ще струва този вид защита и дали наистина ще бъде ефикасен.

От Агенцията по горите обясняват, че препарата най-често се използва за защита на реколтата и е безвреден за хората.

 

Сродни публикации