С почти 30 000 лв. ще обезщетят стопаните от с. Тутраканци » Съвети в земеделието

юли 06, 2022

С почти 30 000 лв. ще обезщетят стопаните от с. Тутраканци

Акценти

  • Сумата от почти 30 000 лв ще бъдат разпределени между стопаните за 90-те умъртвени прасета

Паричните средства ще послужат като компенсация за евтаназираните прасета

Африканската чума по свинете е пробелм за много от животновъдите в цяла Европа. Болестта засегна стопанства и в нашата страна през лятото на миналата година.

В северната ни съседка зоната на разпространение на заразата става все по-голяма. Тя вече стига до границата ни, близо до Никопол. Това обясни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. По думите му, към момента в страната няма изолирани нови случаи на зараза.

Продължават мерките за защита и недопускане разпространението на болестта. Със затопляне на времето ще се засилва и потокът от туристи, които предстои да минат през страната. Това са сериозни предпоставки за разпространението на болестта не само у нас, но и в други страни от Европа.

Във връзка с евтаназирането на свинете в село Тутраканци, предстои изплащане на обезщетения за стопаните. Тази мярка беше предприета и изпълнена с цел ограничаване разпространението на заразата.

Почти 30 000 лв ще бъдат разпределени между стопаните на 90-те умъртвени прасета. Цените за животно са изчислени въз основа на протоколите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните, както и по килограми, и пазарна стойност на животните.

 

Сродни публикации