С нови мерки ще борим африканската чума по свинете » Съвети в земеделието

април 22, 2024

С нови мерки ще борим африканската чума по свинете

Акценти

  • Недопустимо е да се отглеждат домашни свине без мерки за биосигурност

Собствениците на свинекомплекса край Голямо Враново искат повторни проби.

Днес в Министерския съвет под председателството на вицепремиера Томислав Дончев се проведе двучасово заседание на Централния епизоотичен съвет, предаде БНР.

След това министърът на земеделието Десислава Танева даде малко подробности по темата. Тя обясни, че у нас регистрираните кланици са 110, а 67 са за клане на свине. Те ще могат да извършват дейността си, но само при постоянното присъствие на ветеринар. В останалото време на място ще присъства военна полиция. Така няма да се допусне клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност.

Към момента в България има регистрирани 65 свинекомплекса. В тях се спазват съответните нива на мерките за биосигурност. Досега в 3 от тях е установена АЧС. За всички останали, включително и тези в Южна България, от областните епизоотични комисии е определена 20 км санитарна зона. Там се забранява отглеждането на свине в стопанства тип „заден двор“. Недопустимо е да се отглеждат домашни свине без мерки за биосигурност.

Предвидено е обезщетения да получат стопаните за всички евтаназирани животни. След това Европейската комисия ще възстанови направените разходи.

В петък, 26 юли 2019 г., беше издадена заповед в максимално кратък срок да се отговаря на въпросите на Министерството на околната среда за съгласуване на площадки за загробване. Предвидено е такива да бъдат избрани и създадени във всяка община. Към момента в страната случаите на зараза при домашните свине са 22, а при дивите – 20. Потвърден е и случай в стопанство тип „заден двор“ във Видинско.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова стопаните и кметовете да съдействат.

Според него е необходимо да се прилагат адекватни мерки от тяхна страна, защото иначе сериозно ще намалеят шансовете за справяне със ситуацията.

„Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор – заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема, даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера след няколко месеца, заразата може да пламне отново“.

Днес се очаква да започне и евтаназирането на животните в свинекомплекса край русенското село Голямо Враново. Там се отглеждат над 25 000 прасета. Собствениците на индустриалната ферма искат повторно изследване на животните и отказват да ги умъртвят.

Четири са областите в страната, в които е обявено бедствено положение. Това са Русе, Добрич, Плевен и Разград.

 

Сродни публикации