С над 25 млн.евро се възстановяват храмове и манастири » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

С над 25 млн.евро се възстановяват храмове и манастири

Акценти

  • Както одобрението, така и плащането по проектите се извършва чрез специален режим

Предстои по втори прием да бъда вложени още близо 15 млн.евро.

В село Лева река, община Трън се проведе освещаването на ранносредновековен манастир „Св. 40 мъченици“. Гост на церемонията беше министърът на земеделието, храните и горите. Той обясни, че към момента се изпълняват проекти на стойност над 25 млн.евро. Те са на територията на цялата страна и са свързани с възстановяването на манастирите и религиозните храмове. Изпълняваните проекти са по мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020).

Очаква се да бъде отворен и втори прием за близо 15 млн.евро. Той също като първия ще бъде съобразен с всички изисквания на “Светия Синод” за това, къде да бъде даден приоритет. Предвидено е подпомагане да бъде осигурено основно за паметници на културата, независимо от национално, регионално или друго значение.

При тях одобрението на проектите минава през специален режим. Така е и при плащането. По тази причина целият процес се забавя. Съдействие оказват и от Министерство на културата.

Водосветът на манастира беше извършен от белоградчишкия епископ Поликарп. Сред гостите бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, кметовете на общините Перник, Трън, Земен, както и кметовете на околните населени места.

 

Сродни публикации