С между 9 и 13 % ще се увеличат средствата за фермерите след промени в бюджета на ПРСР » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

С между 9 и 13 % ще се увеличат средствата за фермерите след промени в бюджета на ПРСР

Акценти

  • Другата седмица става ясно ясно каква част от 750 млрд. евро ще отидат за подпомагане на фермерите

С между 9 и 13 % ще се увеличат парите за отделните земеделските сектори вследствие на промяна в бюджета на ПРСР и прехвърлянето на близо 70 млн. евро от бюджета за 2021 г. къ.м настоящия.

Това обяви вчера по време на заседание на земеделската комисия Десислава Танева. Средствата ще отидат към мерките, за които не са достигнати количествени лимити. Плащанията на площ увеличението ще е с 9%, а пр при обвързаната подкрепа с 13%, уточни пред депутатите министър Танева.

Единствено при 4 или 5 мерки касаещи протеиновите култури има достигнат лимит. За тях подпомагане ще може да се получава чрез антикризисната мярка covid 19. Решението за промяната в бюджета е било взето след консултации с бранша на 15 май.

Брюксел прие по инициатива на страната ни, п прие в регламента, която да позволи заделянето на до два процента от средствата по ПРСР на всяка отделна страна членка на ЕС за създаване на извънредна мярка covid 19. В нашия случай това са около 100 млн. лева. Процедурата по одобряване на мярката ще трябва да приключи в края на юни, когато ще са ясни и критериите по които ще се разпределят средствата. и това какви загуби са понесли отделните сектори. Страната ни според Танева ще предложи максимално облекчаване на критериите за подпомагане. Освен това около 40 млн. лева ще са предвидени за компенсиране на загуба на заетост.

Що се отнася до новия фонд от 750 млрд. евро, обявен от Брюксел за възстановяване на европейските икономика от последиците от кризата сcovid 19. Другата седмица се очаква яснота каква част от тях ще отидат за земеделие.

500 млрд от тях ще бъдат предоставени под формата на грантове, а 250 млрд. евро като заеми. Страната ни по последни данни би трябвало да получи между 13 и 15 млрд. евро. От тях след 2028 г. ще трябва да връща около 3,3 млрд. евро.

 

За автора

Сродни публикации