С колко още може да поскъпне свинското месо до есента » Съвети в земеделието

април 23, 2024

С колко още може да поскъпне свинското месо до есента

Акценти

  • Спад в консумацията на продукцията може да бъде провокиран от паника сред населението

Разпространението на АЧС и световната търговия оказват влияние върху цената на продукцията.

Между 25 и 30% е увеличението на цената на свинското за по-малко от месец. Очаква се до есента то да поскъпне с още 15%. Това сочи прогнозата на Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

Той коментира през БНР, че този ръст в цената се дължи както на разпространението на Африканската чума по свинете, така и на поскъпването на месото по световните пазари.

Според Андреев спад в консумацията на продукцията може да бъде провокиран от паника сред населението, а такава не бива да бъде всявана. Той уточни, че случващото се у нас, не е изолирано събитие. Подобни проблеми засягат много страни по света и това неминуемо променя цените на свинското месо.

Сред засегнатите от вируса е и Китай. Страната е най-големият производител и топ консуматор на свинско. Заради болестта там бяха умъртвени повече от половината от поголовието на прасетата. Сега Китай започна да внася свинско от Европа, но много страни в ЕС вече търпят загуби заради АЧС. Спадът в производството и ръста на търсенето няма как да не повишат цените на свинското месо, обясни Андреев.

Той коментира още, че спешно трябва да се вземат адекватни мерки, за да не бъде загубен целия отрасъл. През последните години той се е развивал много успешно, увеличен е и броят на животните. Сега обаче болестта бързо променя ситуацията и много от свинете предстои да бъдат умъртвени. Това неминуемо ще повлияе върху развитието на свиневъдството у нас.

 

Сродни публикации