С какво ще запомним земеделската 2019 година » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

С какво ще запомним земеделската 2019 година

Акценти

  • Проблеми, скандали и оставки. Вие какво си спомняте?

Много проблеми, скандали и оставки. Земеделие – не чак толкова.

Това са основните акценти, които ще останат от 2019 година. След като започнаха скандалите, заваляха и оставките. С постовете си се сбогуваха доста директори – на Селскостопанската академия, на Агенцията по горите, на Агенцията по храните, на Държавен Фонд „Земеделие“. Поста си освободи и самия министър на земеделието, храните и горите.

Началото на поредицата от скандали белязаха къщите за гости, които и от по-рано имаха не толкова добра слава. Те бяха известни като къщи за тъщи. Дали скандала беше внимателно планиран да избухне преди избори или беше случайно съвпадение няма как да знаем, но факт е, че се вдигна много шум. Оказа се, че много от къщите не са отворени за гости, а са само за частно ползване. Тогава оставка подаде земеделския министър Румен Порожанов. На негово място дойде нов стар министър – Десислава Танева.

През юли няколко висши агрочиновници за малко да седнат на съдебните скамейки. Шестима бяха изведени от Фонда с белезници. Петима бяха обвинени по аферата „Миню Стайков“ за източване на пари по селската програма. Този сюжет завърши с оставката на директора на ДФ „Земеделие“ Живко Живков и с нов шеф на ДФЗ – Васил Грудев.

Новият директор на фонда пое ангажимент всяка сутрин да следи служителите си с какви коли идват на работа и дали могат да си ги позволят с получаваните заплати. В края на ноември Грудев обяви, че от близо всичките 800 къщи за гости може да провери по-малко от 300, останалите вече не подлежат на контрол. Повече от половината от проверените ще трябва да върнат 100% от получените европари.

Предварителен списък на бенефициентите, които ще връщат 100 % от получената субсидия за къщи за гости

Добре знаем, че Брюксел не толерира злоупотреби с евросредства и винаги санкционира нарушителите. Дали самите нарушители ще върнат усвоените средства или тази чест ще се падне на родният данъкоплатец – предстои да разберем. Едно обаче е сигурно – парите ще бъдат върнати.

След като дойде начело на МЗХГ, Десислава Танева трябваше да се бори с африканската чума по свинете (АЧС).

Унищожени бяха прасетата от няколко индустриални ферми, умъртвени бяха и много прасета от задните дворове на хората. Не липсваха и протести. Не бяха малко и тези, които твърдяха и реално продължават да твърдят, че чума по свинете няма.

Докато АЧС върлуваше из страната назря друг скандал. Този път главните герои бяха мобилните инсинератори. Възникна въпроса колко пари получават и защо екарисажът в Шумен стои затворен повече от година. Прокуратурата обяви, че започва проверка защо се плаща на неизползваеми мобилни инсинератори вместо на екарисажи.

„Няма инсинератори с такъв капацитет. Един инсинератор гори около десети животни на час, около един тон. Значи ние за 24 часа ще изгорим 240 животни. Кога щяхме да успеем?“, заяви тогавашния директор на БАБХ Дамян Илиев.

На 24 септември той беше тихомълком отстранен и на негово място дойде проф. д-р. Паскал Желязков, д.в.м.

 

На фона на случващото се с АЧС, на появилото се пилешко месо със салмонела не беше обърнато чак такова внимание. Не беше и нужно, защото от БАБХ признаха, че бързо сме го изяли. Това затвърди мнението, че в Агенцията по храните има проблеми с контрола.

Какво ще случи през 2020 – предстои да разберем, живот и здраве!

 

За автора

Сродни публикации