С какво са полезни яйцата » Съвети в земеделието

март 27, 2023

С какво са полезни яйцата

Акценти

  • Хапването на сварено яйце може да помогне за стабилизиране на кръвното налягане

Яйцата са продукт, който фигурира в много рецепти. Те могат да се приготвят по различни начини. Както могат да подобрят здравето ни, така могат и да го влошат.

В едно яйце калориите са около 70. Освен това то съдържа калий, калций, магнезий, натрий, селен, фосфор. То е богат източник на витамин А, D, E, почти всички от групата В. В яйцата се съдържа и фолиева киселина.

Хапването на сварено яйце може да помогне за стабилизиране на кръвното налягане и така да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Заради богатото разнообразие на витамини в тях, яйцата са подходяща храна за подобряване здравето на косата и ноктите.

Яйчените белтъци са една от храните, които активно спортуващите включват в своето меню. Те също като чистото месо са много добър източник на чист протеин, необходим за изграждането и правилното функциониране на мускулите.

Според различни проучвания ежедневно консумираните яйца могат да варират от 1 до 3 на брой. Тяхното количество следва да бъде съобразено с нуждите на тялото и разхода ни на енергия.

Въпреки всички ползи е необходимо да се спомене, че прекомерната консумация на яйца и в частност на жълтъци може да създаде здравословни проблеми, особено ако хранителните ни навици не са съобразени със здравословното хранене.

В жълтъците е концентрирано определено количество холестерол. Според много проучвания имено той може да промени нивата на LDL-холестерола. По тази причина се препоръчва консумацията на жълтъците да се сведе до 5-6 броя седмично. Така на всеки 2-3 белтъка може да се хапва по 1 жълтък.

 

Сродни публикации