С какво земеделието у нас привлича китайски инвеститори » Съвети в земеделието

август 10, 2022

С какво земеделието у нас привлича китайски инвеститори

бяло вино

Акценти

  • Повечето от китайските компании имат изгода да работят у нас, защото данъците ни са по-ниски

Китайска компания произвежда българско вино за износ

Все повече расте интересът на чуждите инвеститори към българското земеделие. Това стана ясно от репортаж на bTV. Китайската компанията на Цън Цон е силно заинтригувана от възможността да отглежда зърно, царевица и грозде в България.

Внезапното желание за подобен род инвестиция се е зародило още преди пет години. Тогава за първи път компанията е закупила земя у нас. Терените са с обща площ над 4 хил. декара и се намират в района на гр. Лом. Цън Цон разказва, че пристигайки в България не е имал опит, за да стартира начинанието си, но гледката от високо към река Дунав го запленила и така решил да реализира своята идея.

Компанията е започнала да произвежда българско вино в края на миналата година. Тогава са изнесени 40-50 хил. бутилки, а още поръчки чакат да бъдат доставени. Продукцията е предназначена за износ към Китай. Амбициите на Цон са в рамките на 2 години да създаде и собствена изба.

Интересното е, че и Цън Цон е забелязал липсата на квалифицирана работна ръка. Това е и един от проблемите на компанията му. В страната ни това не е единствената китайска фирма, която се развива в селскостопанския сектор. Останалите се занимават с отглеждането на царевица, люцерна и пшеница, които също изнасят за Китай.

Повечето от китайските компании имат изгода да работят у нас. Тук данъците са по-ниски, което е голям плюс за тях. Тъй като нямаме развита тежка промишленост, за тях условията са екологично чисти. Произвежданите тук суровини са с високо качество.

Налице е и интерес от китайска страна към производството на шафран и отглеждането на хибриден ориз у нас.

 

Сродни публикации