С един тон консервирани плодове и зеленчуци стартира дарителската програма „Здрави и силни от малки“ » Съвети в земеделието

май 19, 2022

С един тон консервирани плодове и зеленчуци стартира дарителската програма „Здрави и силни от малки“

Акценти

  • Над 37% от българските деца не получават необходимата дневна порция от плодове и зеленчуци

През януари 2020 г. стартира изпълнението на съвместната дарителска програма „Здрави и силни от малки“ на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и Българска хранителна банка.

Програмата цели да осигурява подпомагане на 300 деца, живеещи в бедност и без достъп до балансирана и
питателна храна.

Често тези деца са в сериозен риск да отпаднат от училище поради недостиг на средства и оскъден бюджет в семейството.

Според данни от националната статистика над 37% от българските деца не получават необходимата дневна порция от плодове и зеленчуци. За избраната група деца този процент достига 100%.

С предоставените консервирани храни са осигурени над 3 300 порции плодове и зеленчуци. Те са най-често липсващи в менюто на децата, живеещи в недоимък, за да растат здрави и силни от малки.

С помощта на партньорски организации, носещи грижа за хора в нужда е осигурена подкрепа с предоставяне на 300 хранителни пакета за тази група деца в София, Перник, Пазарджик, Мездра, Роман, Раковски и с.
подкрепа с предоставяне на 300 хранителни пакета за тази група деца в София, Перник, Пазарджик, Мездра, Роман, Раковски и с.Белозем.

Българска хранителна банка работи за осигуряване на системно хранително подпомагане. Ежеседмично обслужва дарения на храни от водещи компании – производители и преработватели на храни.

Така се гарантира достъпа до мляко, млечни десерти, хляб и тестени изделия, месо, захарни закуски и др. на над 1200 деца в нужда седмично.

С цел гарантиране на пълноценна подкрепа към тези регулярни дарения се добавят трайни пакетирани храни като:

  • – ориз;
  • – боб;
  • – леща;
  • – макарони;
  • – олио.

„Програмата, която започваме в подкрепа на деца, за да растат здрави и силни от малки, е не само продължение на ежедневната ни и системна работа за спасяване на годна храна и предоставянето на подкрепа за нуждаещите се. Тя е и израз на дългосрочeн ангажимент към децата в риск и подобряване на достъпа им до образование за по-добро бъдеще“, казва Цанка Миланова, изпълнителен директор на
БХБ.

Тя допълва, че целта на организацията е да бъде професионалния партньор на индустрията за храна за превръщането на излишъците от храни в социални програми.

 

За автора

Сродни публикации