
Акценти
- Над 37% от българските деца не получават необходимата дневна порция от плодове и зеленчуци
През януари 2020 г. стартира изпълнението на съвместната дарителска програма „Здрави и силни от малки“ на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и Българска хранителна банка.
Програмата цели да осигурява подпомагане на 300 деца, живеещи в бедност и без достъп до балансирана и
питателна храна.
Често тези деца са в сериозен риск да отпаднат от училище поради недостиг на средства и оскъден бюджет в семейството.
Според данни от националната статистика над 37% от българските деца не получават необходимата дневна порция от плодове и зеленчуци. За избраната група деца този процент достига 100%.
С предоставените консервирани храни са осигурени над 3 300 порции плодове и зеленчуци. Те са най-често липсващи в менюто на децата, живеещи в недоимък, за да растат здрави и силни от малки.
С помощта на партньорски организации, носещи грижа за хора в нужда е осигурена подкрепа с предоставяне на 300 хранителни пакета за тази група деца в София, Перник, Пазарджик, Мездра, Роман, Раковски и с.
подкрепа с предоставяне на 300 хранителни пакета за тази група деца в София, Перник, Пазарджик, Мездра, Роман, Раковски и с.Белозем.
Българска хранителна банка работи за осигуряване на системно хранително подпомагане. Ежеседмично обслужва дарения на храни от водещи компании – производители и преработватели на храни.
Така се гарантира достъпа до мляко, млечни десерти, хляб и тестени изделия, месо, захарни закуски и др. на над 1200 деца в нужда седмично.
С цел гарантиране на пълноценна подкрепа към тези регулярни дарения се добавят трайни пакетирани храни като:
- – ориз;
- – боб;
- – леща;
- – макарони;
- – олио.
„Програмата, която започваме в подкрепа на деца, за да растат здрави и силни от малки, е не само продължение на ежедневната ни и системна работа за спасяване на годна храна и предоставянето на подкрепа за нуждаещите се. Тя е и израз на дългосрочeн ангажимент към децата в риск и подобряване на достъпа им до образование за по-добро бъдеще“, казва Цанка Миланова, изпълнителен директор на
БХБ.
Тя допълва, че целта на организацията е да бъде професионалния партньор на индустрията за храна за превръщането на излишъците от храни в социални програми.