С дезинфекция по пътища и паркинги ще ограничават разпространението на АЧС » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

С дезинфекция по пътища и паркинги ще ограничават разпространението на АЧС

Акценти

  • Извършва се интензивна дезинфекция и почистване на контейнерите за боклук на проходите Републикански и Шипка

Засилен е и контролът по ГКПП, където се правят щателни проверки за нелегален внос на хранителни продукти от месо.

Усложнената епизоотична обстановка в страната наложи стартирането на  дезинфекционни дейности по пътни артерии и ТИР-паркинги. Такива мероприятия бяха предприети в област Перник, предаде БНР.

От миналата седмица се обработват автомагистрала „Струма“, републиканските пътища Перник – Кюстендил и Перник – Стрезимировци. Поне до края на месец август ще продължат обработките на всички участъци, както и 20-километровата отсечка от ГКПП „Стрезимировци“ до трънското село Филиповци.

На ГКПП „Стрезимировци“ контролът е засилен. Там се правят щателни проверки за нелегален внос на хранителни продукти от месо. Моторните превозни средства се обработват автоматично чрез струйно впръскване на дезинфектант. В региона няма регистрирано огнище на АЧС, но мерките за превенция се спазват.

С цел повишаване на информираността на населението ще бъдат проведени серия обучения с участието на ловни дружинки в региона.

По паркингите на автомагистрала „Тракия“ в отсечката между областите Стара Загора, Сливен и Ямбол започна дезинфекция срещу разпространението на болестта. Паралелно с това се извършва интензивна дезинфекция и почистване на контейнерите за боклук на проходите Републикански и Шипка, а също и на първокласните пътища в Старозагорска област.

Вече са започнали и срещи с кметовете на населени места в област Стара Загора. Те се провеждат във връзка с превантивните мерки срещу болестта. Предвидено е утре да се проведе среща с представители на всички институции, имащи отношение по превенцията на разпространяване на заболяването.

 

Сродни публикации