С български слънчогледов шрот ще хранят животните в Китай » Съвети в земеделието

декември 02, 2021

С български слънчогледов шрот ще хранят животните в Китай

Акценти

  • Китай ще извършва проверка и одобрение на бъргарските предприятия преди да ги регистрира за осъществяване на внос

БАБХ ще трябва да издава необходимите сертификати за всяка партида.

За осъществяването на износ на български шрот от слънчогледово семе е необходимо да бъда изпълнение всички изисквания. Сред тях е и подписването на протокол за санитарните и фитосанитарните изисквания. Това направиха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на Генералната митническа администрация на Китай Ни Юефън. Документът беше подписан по време на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от Централна и Източна Европа. Тя се състоя миналата седмица в Дубровник.

С подписването на протокола за страната ни възниква ангажимента да предоставя на Китай списъци с предприятия за преработка. Задължително е те да отговарят на изискванията. На свой ред Китай ще извършва проверка и след одобрение ще ги регистрира за осъществяване на внос.

Въз основа на разписаното в документа България ще трябва да упражнява засилен контрол и надзор върху предприятията за производство и преработка на слънчогледов шрот. Така ще се гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт. Задължително ще бъде Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да извършва инспектиране на място и карантинен контрол преди изпращане на всяка пратка. За всяка партида слънчогледов шрот, изнасян за Китай, БАБХ ще трябва да издава нужните сертификати. Слънчогледовият шрот се използва за фураж на животни.

 

Сродни публикации