Със 160 стратегии борим болестите по животните » Съвети в земеделието

юли 05, 2022

Със 160 стратегии борим болестите по животните

Акценти

  • Вицепремиерът защити действията на българските ветеринари

Нужни са ни по-малко и то по-качествени

Днес, по време на парламентарния контрол, вицепремиерът Томислав Дончев говори относно политиката на страната за справяне със сложната епизоотична обстановка. През изминалата година много от животните у нас бяха умъртвени заради различни заразни болести. След чумата по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичият грип, се разгорещиха дебатите около ефикасността на предприетите мерки за превенция и защита от болести по животните.

Според народните представили, Кристиан Вигенин и Светла Бъчварова-Пиралкова, повдигнали въпроса, липсва цялостна стратегия за предприемане и работа по конкретни мерки за справяне с болестите. Тяхното становище е, че не се следва националния интерес за развитие на сектора. Няма подходящи мерки, които да подпомогнат стопаните, които трябва да се справят с последиците от заболяванията по животните. Народните представители попитаха още, предстои ли проверка и анализ на работата на БАБХ.

В отговор на поставените въпроси, Дончев защити действията на българските ветеринари. Според него, те са работили адекватно и точно за овладяване на заразите по животните.

ваксина - лекарства

Към момента у нас действат 160 национални стратегии, които трябва да бъдат намалени. Създаването на нови би било излишно.

 

 

Вицепремиерът отправи предложение за провеждане на дискусия, относно епизоотичната обстановка в страната, като в нея е добре да вземат участие основните държавни институции. Той обясни още, че е разумно да се наблегне на мерките за профилактика и превенция, защото те са финансово по-леки.

 

Сродни публикации