Със 154 млн. евро ЕС ще бори болестите по животните и растенията » Съвети в земеделието

февруари 08, 2023

Със 154 млн. евро ЕС ще бори болестите по животните и растенията

Съ

Акценти

  • Одобрени са 142 програми за ликвидиране, контрол и наблюдение на болестите

Част от тези средства ще бъдат използвани за борба с вредителите по растенията

В края на миналия месец, на 30 януари,  Европейската комисия взе решение да отпусне 154 млн. евро за борба с болестите по животните. С тези средства ще бъде подсигурена и борбата с инфекциозните болести по животните, които могат да засегнат и хората. Част от сумата ще бъде използвана и за подпомагане на изследванията на вредителите по растенията.

Според Витянис Анрюкайтис, комисар по здравеопазването и безопасността на храните, африканската чума по свинете и ксилела фастидиоза са добри примери за заплахата, която е надвиснала над доходите на земеделските стопани. Редица страни вече започнаха да ограничават вноса на свинско месо заради АЧС.

Европа е решена да се справи с болестите по животните и вредителите по растенията. В тази връзка са одобрени 142 програми за ликвидиране, контрол и наблюдение на болестите. Тяхното изпълнение ще бъде подпомогнато с отпуснатите 141 милиона евро.

Заделени са и средства за финансиране на проучвания свързани с борбата с вредителите по растенията. За целта са предвидени 13 милиона евро. С тях ще бъдат проучени 62 вида вредители, а изследванията ще бъдат провеждани в 24 държави-членки на ЕС. Планирано е всички тези средства да бъдат оползотворени през 2019 г.

Така през настоящата година в ЕС борбата с болестите по животните и вредителите по растенията ще струва 154 мил. евро.

 

Сродни публикации