Създадоха пластмаса от водорасли » Съвети в земеделието

август 10, 2022

Създадоха пластмаса от водорасли

Акценти

  • Опаковките от водорасли имат нужда само от месеца, за да се разградя напълно

От разградимата пластмаса могат да се произвеждат опаковки за съхранение на храни

Различни предложения се появяват, за да подпомогнат решаването на проблема със замърсяването на околната среда. Опаковките за еднократна употреба, които редовно използваме и захвърляме на боклука, са все по-често срещан елемент на „украса“ в природата. Интересно решение на проблема е предложила и дизайнерката Маргарита Талеп. На базата на водорасли тя е успяла да разработи алтернатива на пластмасата.

Вземайки под внимание краткия период от време, през който тези продукти се използват Талеп е създала материал, който се разгражда лесно. Той има способността да запазва и съхранява хранителните продукти , но попаднал в природата има нужда само от няколко седмици, за да се разгради напълно.

Дизайнерката прави опаковки от агар. Той обикновено се използва като сгъстител на храните. За оцветяването на пластмасата тя използва естествени оцветители. За целта най-подходящи са плодовете и зеленчуците – боровинки, моркови, цвекло, лилаво зеле.

Необходимо е сместа да се загрее и разбърка добре, за да се хомогенизират съставките й. След това тя се охлажда, превръщайки се в гел. Тя може да се оформи с помощта на матрици или да се промени дебелината й отново според от необходимостта. Манипулирайки съставките Талеп е успяла да създаде материал, който може да се използва за кутии за бисквити.

Този вид опаковки, създадени от водорасли са за еднократна употреба. През топлите месеци те могат да се разградят естествено в рамките на два, три месеца. При по-ниски температури този период се увеличава малко, само с няколко седмици.

 

Сродни публикации