Учени създадоха антибиотик от отрова на оса » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Учени създадоха антибиотик от отрова на оса

Акценти

  • Учените са създали няколко варианта на антибиотик, които са с различна структура и ефективност да убиват микроби

Изследванията са показали, че пептид в отровата може да бъде манипулиран в лабораторни условия

Всяка година ставаме жертва на различни заболявания, за някои от тях антибиотиците все повече не помагат, а други пък имат сериозни странични ефекти. Резистентността на вирусите към лекарствата расте, а здравето на хората е най-засегнато от това. В тази връзка екип от учени от Масачузетския технологичен институт е потърсил здравословни ползи от употребата на отровата на осите. Добре известно ни е, че пчеланата такава има своето благотворно влияние.

Изследвания са направени на отровата от южноамериканската оса Polybia paulista. Учените са открили, че един от пептидите, които убиват бактериите би могъл в лабораторни условия да бъде превърнат в лекарство. Те са създали няколко варианта на антибиотик, които са с различна структура и ефективност да убиват микробите.

Всички произведени варианти са били тествани, за да се установи доколко токсични са те за човека. Тези, който са били безопасни за здравето на хората са тествани допълнително върху мишки, заразени с бактерията Pseudomonas aeruginosa.

Тази бактрия е честа причина за развитието на инфекции на дихателните и пикочните пътища. Учените установили, че няколко от разработените антибиотични варианти успели да намалят инфекцията. Един от тях дори успял в рамките на четири дни да я унищожи напълно.

Така учените са започнали да работят върху създаването на още варианти, които да са по-безопасни и ефективни и в по-малки дози. Те се надяват да откритията им да послужат за разработване на нови антибиотици от други естествено срещащи се антимикробни пептиди.

 

 

Сродни публикации