Създаване на прасковена градина » Съвети в земеделието

декември 09, 2022

Създаване на прасковена градина

Акценти

  • Важен фактор за ефективността от отглеждането на новата градина, освен избора на походяща подложка, е и подборът на сортовете

Прасковата е овощен вид със специфични биологични особености. Встъпва в плододаване още на втората-третата година след засаждането. Периода на ефективно плододаване е по-кратък в сравнение с останалите костилкови овощни култури, т. е. до към 13-годишна възраст. След това дърветата застаряват, а добивът и качеството на плодовете значително се понижават. В млада възраст дърветата имат буен растеж. Те образуват много предивременни разклонения по дължината на основните клонки. Това позволява при подходяща резитба бързо формиране на короната и ранно встъпване в плододаване. При подходящи почвено-климатични условия прасковата ражда ежегодно и дава високи добиви.

За да се реализира оптимален икономически ефект от отглеждането на прасковата, трябва да се спазват всички изисквания на технологията за създаване на насажденията, съобразно биологичните особености на културата.

При избора на място особено внимание се обръща на климатичните условия.
Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации