Съдът реши Monsanto да плати 80 млн. долара » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Съдът реши Monsanto да плати 80 млн. долара

Акценти

  • През август съдът реши Monsanto да плати 289 млн. долара за нанесените вреди, защото от компанията не са предупредили за рисковете от употребата своя продукт

Федералния окръжен съд в Калифорния тази седмица гледа делото срещу Monsanto.

Този вторник съдебно решение нанесе сериозен удар на компанията Monsanto. Федералното жури постанови, че препаратът Roundup е „съществен фактор“ за причиняването на рак на мъж от Калифорния. Такива обвинения срещу компанията има много, но тя яростно отрича в тях да има и капка истина.

Федералният окръжен съд в Сан Франциско единодушно взе решение в полза на Едуин Хардман, повдигнал обвинението срещу Monsanto. Това се случи няколко месеца след като на друго дело в Калифорния той получи 80 млн. долара заради това, че страда от рак, причинен от препарата.

С присъдата във вторник приключи първата от двете фази на делото. То е заведено заради възможните рискове за здравето и подвеждащата информация, предоставена от Monsanto.

Стана ясно, че в продължение на 26 години г-н Хардман е използвал Roundup за борба с плевелите. Той е успял дори да отрови дъб в имота си. През 2015 г. лекарите му съобщили ,че страда от заболяването Неходжкинов лимфом.

Втората фаза на делото започна в сряда. Тя трябва да се съсредоточи върху това дали Monsanto, трябва да бъде подведен под отговорност за частично причиняване на рака на Хардман. Стана ясно, че адвокатите на ищеца ще се стремят да докажат, че компанията е манипулирала общественото мнение и науката. Така тя е искала да прикрие здравните рискове от употребата на Roundup. Федералното жури ще трябва да реши дали Monsanto ще заплати медицинските сметки и щетите, нанесени на Хардман.

От Bayer са изразили своето разочарование от решението на съда. От компанията продъжават да твърдят, че употребата на продуктите им не създава опасност за човешкото здраве.

Делото е крайъгълен камък в дебатите относно използването на активната съставка глифозат.

Според адвокатите на Хардман, присъдата ще окаже влияние и на останалите искове, които са подадени срещу Monsanto, а те са близо 11 200. От компанията пък са на обратното мнение.

Какво провокира недоверието към докладите на Bayer?

Наскоро Bayer публикува поредния доклад за безопасността на Roundup и глифозат. В него са поместени данни, които показват, че хербицидът е относително безопасен.

През декември 2017 г. Агенцията за опазване на околната среда издаде проект за оценка на риска за човешкото здраве. В него е разписано, че глифозатът най-вероятно не е канцерогенен за хората.

В центъра на критиката срещу Roundup е решението на Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация от 2015 г., когато беше обявено, че глифозатът за вероятен канцероген.

През февруари 2016 г. Хардман заведе дело и подкани Калифорния да обяви глифозата за химикал, който причинява рак.

През август съдът реши Monsanto да плати 289 млн. долара за нанесените вреди, защото от компанията не са предупредили за рисковете от употребата своя продукт.

Няколко месеца по-късно, през октомври, тази сума беше намалена на близо 80 милиона долара.

През 2017 г. са разпечатани документи, които показват, че компанията Monsanto е използвала призрачно изследване, което по-късно е приписала на академичните среди. В документите е посочено, че висш служител на Американската агенция за опазване на околната среда е работил за отмяна на решението на Федералния съд относно глифозата. Именно тези документи показаха, че в Агенцията има разногласия относно оценката на риска.

 

Сродни публикации