Съдът решава фирма ли е виновна за подмора на пчелите в Плевенско » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Съдът решава фирма ли е виновна за подмора на пчелите в Плевенско

Акценти

  • Поведението на пчелите става страшно, разказа Димитър Николов

Районен съд в Плевен решава днес дали фирма „Октопод“ е причина за масовия подмор по пчелите в с. Биволаре, Плевенско.

Делото е въз основа на обжалван акт на фирмата, който му е наложен от БАБХ преди две години. Според агенцията препаратите, с които са третирани полетата на един от най-големите арендатори в България са причина за смъртта на стотици хиляди пчели.

Това разказа на „Телеграф медия“ Медия Димитър Николов, един от потърпевшите стопани.

Според него, веднъж Районния съд в Плевен се е произнесел за вината на „Октопод“. След обжалване делото е пратено на Апелативен съд, откъдето е върнато за процесуални нарушения. Районният съд в Плевен днес окончателно трябва да се произнесе по акта.

Пчеларите от Плевенска област споделиха пред „Телеграф“ опасенията си, че всъщност смъртта на пчелите се предизвиква от химикалите, които се използват при сеитба на царевица от арендатора. Това са инсектициди, които се използват за умъртвяване на хоботника по царевицата. И понеже към тях се добавя меласа, сладостта й привлича пчелите и те умират след като смучат от нея.

Поведението на пчелите става страшно, разказа Димитър Николов. Започват да жужат и жилят навред. Нападат кошерите, а там пазачът не смогва да ги изхвърля. Така те влизат вътре и отравят майките. Наоколо смърди от труповете на измрелите насекоми.

Христо Христов от Петокладенци, един от последните потърпевши тази година, заяви, че становището на БАБХ отпреди няколко дни, за употребен инсектициди съвпада с предположенията на пчеларите. Затова те искат БАБХ да вземе проби от умрели хоботници по царевицата, което ще докаже, че Октопод всъщност ги ползва , за да се отърве от вредните насекоми, а не че пчеларите са пръскали срещу комари. В момента от Петокладенци чакат резултатите от сертифицирана частна белгийска лаборатория. 420 лв. струва една проба, като всеки плаща за отделна проба.

 

 

За автора

Сродни публикации