Съдебната присъда на шефа на „Напоителни системи“ беше потвърдена » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Съдебната присъда на шефа на „Напоителни системи“ беше потвърдена

Акценти

  • Решението на Апелативния съд във Варна подлежи на касационна проверка

По негово нареждане от язовир бяха източени близо 500 000 куб. м. вода.

Ръководителят на „Напоителни системи“ в Шумен получи присъда за умишлена безстопанственост, съобщи news.bg.

Това се случи на третото поред въззивно производство и второ по отношение на проверяваната присъда, която е поставена от Шуменския окръжен съд.

По-рано този месец, на 17 юни 2019 г., състав на Апелативния съд във Варна потвърди осъдителната присъда на Юлиян В. На 12 февруари 2018 г. такава беше постановил и Шуменският окръжен.

Според решението на първата съдебна инстанция Юлиян В. беше признат за виновен за продължавано престъпление. Той е ощетил „Напоителни системи“ ЕАД с общо 49 003 лева.

Съгласно решението на Окръжния съд в Шумен Юлиян В. получи наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Така на първа съдебна инстанция той беше лишен от правото да заема държавна или обществена длъжност за 2 години. На 17 юни Апелативния съд във Варна отмени тази мярка.

Решението на Апелативния съд подлежи на касационна проверка.

На 13 септември 2013 г. в землището на село Михайловски и село Памукчи Юлиян В. не е положил достатъчно грижи за язовир „Нови пазар 1“. По негово нареждане пазачът на язовира е изпуснал водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов. Така са причинени значителни вреди на „Напоителни системи“. Тогава в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода за 49 003 лева, а в края на посочения период водата е била само 5 000 куб. метра.

 

Сродни публикации