Съборът в Юндола е отменен заради ново огнище на АЧС » Съвети в земеделието

април 21, 2024

Съборът в Юндола е отменен заради ново огнище на АЧС

Акценти

  • Утре трябва да приключат проверките в стопанствата тип „заден двор“

На територията на Велинград е регистрирано второ огнище на африканска чума по свинете.

То е в Държавно горско стопанство „Алабак“.

На заседание на Областната епизоотична комисия стана ясно, че положителните резултати на пробата са от вчера. Тя пък е взета от намерено преди дни животно в напреднало разложение. Със заповед на  директора на  Районна дирекция по горите ще бъде ограничен достъпът до заразената зона, предаде БНР.

Заради положителната проба ще бъде отменен традиционният народен събор, който се провежда в местността Юндола. Той беше насрочен за 25 август, неделя.

На контролираната територия от 200 кв.км с радиус 8 км се забраняват дърводобивът, брането на гъби, билки и туризмът. В района попадат няколко селища над Велинград и едно населено място на територията на Благоевградска област. Забраните ще важат в срок от два месеца. През този период здравните инспектори ще продължават претърсването на инфектирания район.

Утре трябва да приключат проверките в стопанствата тип „заден двор“. Към момента са съставени два акта за административно нарушение за отказ на стопани да допуснат ветеринарните органи до съответните обекти.

 

Сродни публикации