Събирачи на трюфели и пчелари излизат на протест в Добрич » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Събирачи на трюфели и пчелари излизат на протест в Добрич

Акценти

  • Събирачите на трюфели са недоволни, че забраната е наложена точно в разгара на сезона

Там от днес започва и принудителното умъртвяване на неусвоените домашни свине.

Днес в 13:30 на изхода на Добрич в посока Албена събирачи на трюфели, пчелари и билкари ще се съберат на протест. Хората са недоволни от удължаването на срока на бедственото положение в Добрич. Паралелно с него областният управител издаде и забрана за събиране на трюфели, билки и горски плодове. Целта й беше да се възпрепятства разпространението на Африканската чума по свинете, предаде БНР.

Събирачите на трюфели са недоволни, че забраната е наложена точно в разгара на сезона, когато работата им е много. В областта хората, които изкарват прехраната си така са повече от 300.

Заедно с тях на протест се очаква да излязат и пчеларите, които имат кошери в горите. Заради наложените ограничения те нямат достъп до кошерите си.

Към протеста се очаква да се включат и пчелари, тъй като някои имат кошери в горите и в момента нямат достъп до тях.

От днес, 7 август, в област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип „заден двор“. До 5 август стопаните  имаха възможност да усвоят домашните прасета.

В областта до момента няма регистриран случай на африканска чума при домашните свине. Преди десет дни беше обявено бедствено положение, което ще продължи до 2 септември.

Предстои два екипа с представители от Областната дирекция по безопасност на храните, здравната служба и полицаи да започнат обход по адресите, в които през последните дни са били издадени предписания за изпълнение на заповедта на областния управител Красимир Кирилов.

Съгласно разписаното в нея, ако стопаните все още не са я изпълнили, животните им ще бъдат принудително умъртвявани и загробвани. Съгласно Закона за ветеринарната дейност могат да бъдат наложени глоби в размер между 150 и 1000 лв. Предвидено е екипите да се съсредоточат в 20-километрови зони около големите свинекомплекси в областта. Там те са 8 на брой, а отглежданите в тях животни са над 90 000.

 

Сродни публикации