Сушата и безводието в язовир Жребчево обричат земеделието в целия регион » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Сушата и безводието в язовир Жребчево обричат земеделието в целия регион

Акценти

  • 93.5% от язовирите в селата са на критичен минимум запаси с вода

Сушата и безводието в язовир Жребчево обричат земеделието в целия регион, показа поредна проверка на място.

Припомняме, че екип на Асоциация на българските села (АБС) проведе множество телефонни разговори през последните 15 дни, за това какво е реално състоянието на язовирите в селските региони на България, предвид, че валежи със стопанско значение няма от края на юли 2019-а година.

От всички 130 прозвънявания на кметове на села и земеделци от всички региони на България, се оказа така, че 93.5% от язовирите в селата са на критичен минимум запаси с вода. Някои са напълно пресъхнали.

Изключително критично е и положението в друг голям водоем – язовир Цонево.

От МЗХГ обявиха, че криза няма. Поливна вода за земеделието ще има за целия сезон 2020. Това може да е така, само ако са налице минимум 10-15 дни с обилни валежи от дъжд или сняг. Само те биха възстановили около 35% от водата в язовирите. За доброто възстановяване на около 50 до 65% от капацитета на язовирите обаче са нужни много повече валежи.

А такива не се очакват според официалната агропрогноза на БАН, както и от международните данни на водещи метеорологични организации.

Кризата в водните ресурси и сушата изостри обществената чувствителност към въпроса за отклоняването на вода за частни ВЕЦ-ове, свързани с политици, както и лошото стопанисване на напоителните системи.

Експерти по екология акцентираха, че проблемът се допълва и от поголовното изсичане на горите през последните години. Това води до неспособността на природата сама да регулира подпочвените води./ Selo.bg

 

За автора

Сродни публикации