Сухото лято намали с близо 30% реколтата от тютюн » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Сухото лято намали с близо 30% реколтата от тютюн

Заради сухото лято от основните сортови групи тютюн се очаква да бъдат прибрани около 22 хил. тона в сравнение с 31 хил. тона през изминалата година.
В обобщение на кампанията по прибирането на тютюневата реколта тютюнопроизводителите посочват прогнозните количества на реколтата от основните сортови групи.
„Очакват се около 9-10 хил. тона добив от сорт „Басми” и около 2 хил. тона „Каба Кулак“. По думите им добивът от ориенталските сортови групи през миналата година е бил около 20 хил. тона тютюн. От сорт „Бърлей” се очаква да бъдат добити над 3 хил. тона тютюн, а от сорт „Виржиния” – над 7 хил. тона.
Цифрите са прогнозни, а окончателните ще станат ясни едва в края на изкупната кампания.
Тютюневата изкупна кампания ще стартира през месец ноември, ще тече през целия месец декември и се очаква да приключи през януари на следващата календарна година.
„Кога ще стартира и кога ще завърши изкопната кампания, зависи и от атмосферните условия. Ако есента е влажна със завишена атмосферна влага, това влияе неблагоприятно на тютюневата суровина. Тя не може да бъде заготвена и се спира процесът на изкупуване”, посочват производителите. По думите им, никой няма интерес качеството на суровината да се влошава.

 

За автора

Сродни публикации