Сухото време до 4 юли ще е подходящо за жътва » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Сухото време до 4 юли ще е подходящо за жътва

Акценти

  • Обеззаразете складовете за съхранение на зърното

До 4 юли агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури и относително устойчиво време без валежи.

Падналите валежи през предходния период, в полските райони на страната ще осигурят за известен период необходимата вода в почвата за земеделските култури.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При пролетните култури, в зависимост от сеитбените дати и ранозрелостта на хибридите ще протичат различни фази.

Това са листообразуване, формиране на съцветия и цъфтеж при слънчогледовите посеви, изметляване при царевицата.

До 4 юли се прогнозират високи максимални температури и горещо време, което ще оптимизира условията за провеждане на жътвата на зимните житни култури. Високите температури ще повишат изискванията на пролетните и зеленчуковите култури от вода.

През периода ще се извършва прибиране на плодовата и зеленчукова продукция (вишни, кайсии, късни череши, краставици, тиквички). Прибраното зърно трябва да бъде с влажност 11-12 %. Предвидените складови помещения трябва да бъдат обеззаразени и с добра проветривост.

Предвид високите температури растителнозащитите дейности трябва да бъдат извършвани в часовете до обяд или привечер, когато температурата на въздуха не надвишава 25˚С.

Драгомир Атанасов, арометеоролог при НИМХ

 

За автора

Сродни публикации