Субсидия от 30 лв. на декар за големите и 45 лв. за по-малките стопанства » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Субсидия от 30 лв. на декар за големите и 45 лв. за по-малките стопанства

Средна субсидия от 30 лв. на декар за големите (със земи над 300 дка) и 45 лв. за по-малките производители. Това ще е формулата, чрез която земеделското министерство ще разпредели директните плащания на площ за тази година. За целта се предлага комбинация от въвеждане на схема за преразпределително плащане, осигуряваща по-висока сума за първите заявени за подпомагане хектари в стопанството, както и намаление на парите за най-големите стопанства.

Очаквано предложението раздели в оценките си подсекторите в селското стопанство заради съответното увеличение (за по-малките) и намаление (за по-големите) на средствата за тях, а след вчерашната среща на браншовите сдружения в сектора и зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов стана ясно, че размерите на плащанията ще се определят година за година, което означава, че от 2015 г. може да се въведе друг модел на финансиране. Подобна процедура дава възможност за оперативност и промени в движение на агроминистерството, но същевременно не позволява на фермерите да направят по-дългосрочни прогнози за евентуалните си постъпления и гарантира напрежение в отделните сектори за всяка от следващите седем години.

Повече за по-малките

Преди седмица земеделското министерство изненадващо публикува проект за промени в наредба, според които се въвежда т.нар. преразпределително плащане при директните субсидии. Тази възможност е дадена от Брюксел и според нея всяка държава членка може да увеличи с до 60% субсидията за първите заявени от 1 до 30 хектара (300 декара) в стопанството.

От анализ на агроминистерството се вижда, че избраната добавка е 50% върху базовото плащане на декар и ще важи за първите 300 дка. Същевременно с това се предлага и редукция на плащанията за най-едрите земеделци. Така според предложението през следващата година фермерите, които обработват до 300 дка, ще получат средно по 45 лв. субсидия за всеки от тях. Същевременно обаче най-големите стопанства – тези с над 10 хил. дка земя, ще получат по 45 лв. за първите 300 дка, но намалена субсидия за останалите, което означава, че средното им плащане за един декар ще бъде около 30 лв. (виж подробности в графиката).

Мотивите на земеделското министерство са, че в момента едва 6% от кандидатите за европейски плащания усвояват над 80% от евросубсидиите.

Разнопосочни мнения

Очаквано предложението на земеделското министерство раздели мненията в бранша. Така например производителите на плодове и зеленчуци, преобладаващата част от които обработват до 300 дка, са съгласни с идеята. Пламен Димитров от асоциацията на оранжерийните производители съобщи, че сдружението е дало подкрепата си за предложението, тъй като би довело до по-справедливо разпределение на субсидиите. Въвеждането на по-високи субсидии за първите хектари се подкрепя и от животновъдите, които по линия на директните плащания усвояват субсидии за ползваните от тях пасища.

Асоциацията на зърнопроизводителите обяви, че принципно подкрепя допълнителните стимули за малките и средните стопанства, но съществува опасност от нарояване на кандидати, които да се възползват от по-високите средства, без реално да произвеждат продукция, както и субсидии да се получават от фирми, които не са истински земеделски производители. От сдружението казват още, че е възможно собствениците на земи да поискат повишение на рентите от земеделските производители (заради по-високата субсидия), което би обезсмислило и ограничило положителния ефект на схемата върху малките и средните производители.

От асоциацията на земеделските производители съобщиха, че одобряват въвеждането на по-висока субсидия за първите хектари, което би осигурило повече пари за животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите, но същевременно настояват да не се редуцират субсидиите за фирмите с над 150 хил. евро субсидия. Според председателя на сдружението Венцислав Върбанов „по този начин ще бъдат удовлетворени и малките, и големите производители –  възможност, която не случайно Брюксел предоставя“.

 

За автора

Сродни публикации