Субсидии за земеделие да се дават срещу създаване на работни места » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Субсидии за земеделие да се дават срещу създаване на работни места

Конфедерацията на труда "Подкрепа" предлага европарите за земеделие да се дават с ангажимент за създаване на работни места. Предложението е коментирано на кръгла маса за задълбочаващите се проблеми в сектор "Земеделие", организирана от синдиката, съобщи БНР.

Предложението на синдикатите е, когато се разписват правилата за усвояване на пари в следващия програмен период до 2020 г., ангажиментът за създаване на работни места да е водещ критерий при субсидирането. За съжаление администрацията все още трудно възприема тази идея, коментира Анелия Иванова от сектор "Земеделие“  в КТ "Подкрепа“.

През 1938 г., България е можела да изхранва със земеделската си продукция 36 милиона души, днес 82% от всички храни у нас са вносни, каза лидерът на КТ "Подкрепа“ д-р Костантин Тренчев.

Друг основен проблем в земеделието е нелегалният труд, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Според официалните данни от последното преброяване на земеделските стопанства в България техният брой е над 370 хиляди, като в тях са заети близо 750 хиляди души. По данни на НСИ едва 12 на сто от заетите в сектора се осигуряват.

Работодателите в земеделието пък продължават да имат проблем с наемането на работна ръка, но не могат да наемат хора по програмата „От социални помощи към заетост“. Земеделци заявиха, че периодично питат социалното министерство защо това е така, но досега не са получили адекватен отговор.

 

За автора

Сродни публикации