Стъблата и листата на броколито са полезна храна за домашните птици » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Стъблата и листата на броколито са полезна храна за домашните птици

Акценти

  • Частите на зеленчука, които ние не консумираме, осигуряват на пернатите богата гама от микроелементи и витамини

Витамините и минералите в броколито подобряват качеството на яйцата

Екип от учени от Университета в Калифорния са установили, че листата и стъблата от броколито, вместо да се изхвърлят, могат успешно да влязат в храната за домашните птици. Именно частите на зеленчука, които ние не консумираме, осигуряват на пернатите богата гама от полезни микроелементи. Това си личи много ясно по цвета на жълтъка на яйцата, който става по-наситено жълт.

Учените са установили, че около 75 % от броколито бива изхвърляно от човека, т.е.  ние консумираме около 1/4, а остатъка, който също съдържа полезни вещества се унищожава. Дори в тези части на растението, съдържанието на микроелементи, витамини, каротиноиди и антиоксиданти е много високо.

Според специалистите благодарение на каротиноидите яйцата на кокошките се променят. Те стават с по-тъмен жълтък, обагрен в жълто-оранжево, а птиците става по-здрави.

В своите изследвания учените са проследили развитието на две групи птици. Едната е била хранена със смес от царевица, соя и броколи. Втората група е била на хранителен режим от смески, който обикновено се използват при конвенционално отглеждане на птици.

Специалистите са наблюдавали за промени в телесното тегло на птиците, производителността им на яйца, твърдостта на черупките и др. Установено е, че и при двете груби резултатите са били с близки показатели. Разлика, и то положителна, е открита при групата, която е консумирала броколи. Яйцата от тези кокошки са били с доста по-добро качество.

Въпреки постигнатите успехи, учените продължават с изследванията си, за да установят още кои съставки в броколито влияят за повишаване качеството на яйцата. По време на експеримента не са наблюдавани негативни ефекти върху здравословното състояние на птиците.

 

Сродни публикации