Структурните промени в БАБХ няма да приключат с отстраняването на Дамян Илиев » Съвети в земеделието

септември 25, 2022

Структурните промени в БАБХ няма да приключат с отстраняването на Дамян Илиев

Акценти

  • Към момента 17 собственици на къщи за гости са предадени на прокуратурата

Със смяната на ръководството на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) миналата седмица започнаха структурните промени в агенцията.

Това стана ясно по време на срещата между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и земеделските стопани в Лясковец.

През октомври се очаква да бъдат направени и законодателни промени за преструктуриране на БАБХ. Министър Танева поясни, че смяната на д-р Дамян Илиев с проф. Паскал Желязков е част от това, но не и резултат от протестите около чумата по свинете, предаде БНР.

„Ние ще предложим едно значително укрепване административно на БАБХ в частта здравеопазване на животните, в частта достатъчен капацитет откъм ветеринарни специалисти с оглед недопускане на пропуски, каквито стана ясно, че има. Категорично не предстои разформироване на Агенцията по храните“, коментира министър Танева.

Тя допълни, че към момента 17 собственици на къщи за гости са предадени на прокуратурата. Предстои нарушителите да възстановят цялата сума, която са получили от Програмата за развитие на селските райони. За следващия програмен период ще се увеличи броят на общините, но бюджетът по програмата ще се понижи с 15 %.

 

 

Сродни публикации