Струва ли си да се спестява от разходите за растителна защита » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Струва ли си да се спестява от разходите за растителна защита

Акценти

  • Не трябва да се създават предпоставки за увеличаване на бъдещите загуби, заради днешните такива

Полските фермери се изправиха пред тази дилема, а тънките сметки може да им изиграят лоша шега и да им причинят по-големи загуби в бъдеще

Настоящият сезон не е оптимистичен за полските производители на плодове. Исторически рекордно ниските цени ги накараха да прибегнат към спестяване. Повечето от тях смятат, че намаляването на производствените разходи винаги е оправдано, независимо дали през годината цени са били ниски или не. Важно е това да се прави умно и премерено. Не трябва да се създават предпоставки за увеличаване на бъдещите загуби, заради днешните такива.

Сега, когато цените на ябълките достигнаха историческото дъно въпроса относно разходите стана изключително важен. В овощните градини вече се работи за защита на дръвчетата след прибирането на реколтата. Възможно е много производители да се откажат именно заради ниските цени и трудното финансово положение, в което са изпаднали. За съжаление, този начин на намаляване на разходите всъщност ги увеличава. Това се дължи на факта, че препаратите, които трябва да се използват сега, са относително евтини. Цената на карбамида необходим за пръскането на 1 хектар ябълкова градина по време на падането на листа се движи около 70 PLN (полски злоти) бруто. Междувременно, ако това пръскане не се направи необходимостта от по-интензивна защита през следващия сезон ще се увеличи. Така в зависимост от климатичните условия това може да коства на стопаните още няколкостотин злоти. Към това се добавя и рискът от петна върху плодовете. Така загубите стигат около 1000 PLN, че и повече за 1 хектар овощна градина. Очакванията са за по-високи цени на плодовете догодина. Тук възниква и въпросът, оправдано ли е сега да се спестяват част от разходите, необходими за растителна защита?

Какви третирания трябва да се извършат след прибирането на реколтата?

Най-важно е падащите листа да бъдат напръскани с карбамид. За целта се използва 5% разтвор с голямо количество активно вещество. Това означава използването на 50 кг карбамид /ха в 1000 л вода. Пръскането се извършва по време на масовото падане на листата. Срокът на лечението се коригира до датата на падане на листата в зависимост отделните сортове. Едновременното пръскане на всички овошки в даден момент ще доведе до по-слаба ефективност на местата, където листата вече са паднали. Ще се намали ефекта от препарата там, където листата са все още зелени (тогава карбамида ще действа като силна доза азот).

Нанасянето на карбамид трябва да се извършва не само в овощните градини, където има опасност или симптоми за поява на струпясване. В края на сезона винаги се наблюдават петна в овощнитае градини, дори и да са съвсем малко. Ако съберем всички листа от дърветата и се вгледаме внимателно, със сигурност ще се окаже, че дори и в добре защитена овощна градина се появяват петна по листата. Всяко такова място създава условия за развитието на милиони спори, които ще презимуват успешно и ще се размножат в следващия сезон. Затова е важно всяка овощна градина да се пръска с карбамид.

Борба с болестите по кората и дървесината

Друг проблем, който изисква внимание след прибиране на реколтата, са болестите по кората и дървесината. Инфекциите могат да възникнат от паднали листа, затова трябва да се грижим за защитата на дърветата. За тази цел може да добавим фунгициди, съдържащи каптан, разтвор на карбамид или метилтиофанат (Топсин – където е необходимо). За съжаление Топсинът отслабва ефекта на карбамида върху разграждането на листата и възпрепятства развитието на мицела на струпясването. Важно е добре да се обмисли какви препарати ще се използват и дали с Топсин ще се извърши третиране след като опадат листата.

Понякога се прибягва и до употребата на препаратите от мед, но тяхната ефективност при намаляване на заболяванията по дървесината е ниска. Добрите ефекти се постигат чрез боядисване или пръскане на самите карциноми с 10 % разтвор на сода каустик. Извършването на такава процедура изисква специални грижи, тъй като разтворът е силно корозивен. В резултат на това съществува висок риск от изгаряния на кожата, увреждане на очите и др. Наложително е ефективно да се защитят ръцете и очите по време на извършване на самата процедура. Освен това при употребата на ранична пръскачка, не трябва да се допускат течове от резервоара или от системата за течности. Задължително е капакът на резервоара да бъде запечатан, така че съдържанието му да не може да излезе навън.

Борбата срещу болести по кората и дървесината е изключително трудна, а употребата на фунгициди определено не е достатъчна, за да ограничат всички заплахи, особено при по-чувствителните сортове. Ефективната борба изисква серия от различни лечения.

 

Сродни публикации