Строят фабрика за консерви в Габрово » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Строят фабрика за консерви в Габрово

Компания за търговия с преработени плодове и зеленчуци планира да строи нова фабрика за производство на консерви в Габрово, стана ясно от документи, подадени до Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново. Инвеститорът е "Плод продукт", които сега се занимават основно с износ на консерви. Планира се общо вложените средства във фабриката да бъдат 3-4 млн. лв., съобщава управителят и съсобственик Пламен Георгиев.

 

Продукция според пазара


"Всъщност правя фабриката според търсенето на пазарите, на които изнасяме сега", обясни Георгиев. Основният експорт на "Плод продукт" в момента е към Русия, като плановете са новата фабрика да продава в различни държави от ОНД, т.е. от бившия съветски блок. Предвид трудностите с производството на български зеленчуци и плодове от компанията смятат голяма част от суровината им да бъде вносна. През последните години отглеждането на плодове и зеленчуци в България е на много малко площи в сравнение със зърнените посеви. Една от основните причини е политиката за отпускане на субсидии, а друга е разпокъсаността и малките парцели – обикновено всеки производител засява различни сортове, много малко са и кооперативните сдружения, които да гарантират редовни доставки на по-голямо количество. Бъдещото консервно предприятие ще преработва всякакви плодове и зеленчуци, каза Георгиев.

Намеренията са половината от финансирането да бъде с европейски пари, но тъй като все още не е започнало приемане на документи по програмите от новия период, това не е напълно осигурено.
Плановете са останалите 50% от вложението да бъдат комбинация от собствени средства и банков кредит. "Няма проблем с банковото финансиране, от предварителните разговори се вижда, че банките са отворени към проекти", коментира Георгиев. Забавяне обаче може да има заради политическата обстановка – при предсрочни избори отпускането на пари по европейските програми ще се отложи, смята управителят. Проекът вече има положително становище от РИОСВ – Велико Търново, издадена му е и виза за проектиране от общината в Габрово. Очаква се проектът да бъде готов до края на юни, но подаването на документи за европейските средства едва ли ще може да стане преди есента, смятат от "Плод продукт". Ако няма голямо забавяне, през идната пролет трябва да започне строителството.

 

На зелено 


Предприятието ще се намира на територията на бившия консервен комбинат в Габрово, който отдавна е затворен и работи само един цех в него, обясни Георгиев. От "Плод продукт" са купили терен, на който ще се изграждат изцяло нови постройки. Очаква се цената само за строителството да е 1.5-3 млн. лв., а още толкова да струват и машините. Георгиев каза, че все още не са избрали какви точно марки да бъде оборудването. Разгънатата застроена площ на завода ще е 4500 кв.м.

"Плод продукт" е собственост на фирмата "БИГ-Инкорпорейтед", също регистрирана в Габрово. В нея съдружници са Пламен Георгиев с 2450 лв. от капитала и Ивайло Бонев с останалите 2550 лв.
Последният отчет на "Плод продукт" е за 2012 г. и показва приходи от 151 хил. лв., от които 84 хил. лв. са от продажби на стоки. Компанията има и 42 хил. лв. приходи от производство на ишлеме, а печалбата й за годината е 11 хил. лв. За 2011 г. дружеството не е имало оперативна дейност, става ясно от отчета. Според него компанията няма банкови задължения, има такива към доставчици и в графа "Други". Акционерният й капитал е 20 хил. лв., а активите в края на 2012 г. са 202 хил. лв.

 

За автора

Сродни публикации