Строг контрол в сектора би ограничил птичия грип » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Строг контрол в сектора би ограничил птичия грип

Акценти

  • От 2016 г. до момента у нас са изплатени 16 387 853 лв за компенсация за умъртвени птици и ликвидиране на огнища на Инфлуенца

Мерките за биосигурност остават затегнати за птицевъдните ферми

Недоволството на птицевъдите у нас ескалира до организиран протест пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Паралелно с него се състоя и работна среща с представителите на сектора.

Заради регистрираните случаи на Инфлуенца по птиците от началото на годината до момента са унищожени почти милион пернати. Това число оказва силно отражение върху сектора причинявайки големи загуби. Въпреки това е важно да бъдат взети адекватни и строги мерки за борба с болестта.

За целта е важно да се запази биосигурността във фермите, да се гарантира по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса и превенция в цялата страна. Задължително е птиците да бъдат транспортирани единствено след проведено  предварително лабораторно изследвани за наличие на вируса.

Фермерите, които отглеждат водоплаващи птици настояват за по-малко рестриктивни мерките за контрол на Инфлуенцата. В едни и същи обекти се констатират огнища, в зоните около тях се появяват нови, което означава, че мерките за биосигурност в някои от фермите не са достатъчно ефективни. От БАБХ съобщават, че контролните мерки, които са наложили са многократно обсъждани и съгласувани с представителите на бизнеса.

БАБХ и представителите на птицевъдната индустрия се обединиха около становището, че настоящата заповед за повишен надзор може да претърпи промени, за да се овладее епизоотичната обстановка в страната.

Високопатогенната Инфлуенца по птиците е регистрирана през 2016 г. в 21 страни-членки на ЕС, сред които и България. От тогава до момента у нас са изплатени 16 387 853 лв за компенсация за умъртвени птици и ликвидиране на огнища. В момента, в България са констатираните 22 огнища със заболяването.

БАБХ и представителите на птицевъдния бизнес се обединиха и около необходимостта от законодателни промени, които да бъдат от полза за всички засегнати страни.

Всички участници в срещата останаха единодушни относно нуждата от ликвидиране на заразата.

 

Сродни публикации