Стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност ще дадат положителни резултати в борбата с АЧС » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност ще дадат положителни резултати в борбата с АЧС

Акценти

  • Експертите изразиха мнение, че АЧС е сериозна заплаха за икономическия сектор в глобален мащаб

Над 90 експерти и представители от 34 страни участваха в 14-тата двудневна годишна среща на Постоянната експертна група за АЧС в Европа.

Министрите и заместник-министрите на Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово и Сърбия взеха участие в срещата. Тя се проведе в София.

Десислава Танева, еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андиукайтис и генералният директор на OIE Моник Елоит също взеха участие.

 Конференцията има за цел страните, които се борят със заболяването, да получат политическа подкрепа с цел прилагане на необходимите мерки. Това заяви изпълнителният директор на БАБХ  д-р Дамян Илиев.

По време на срещата бяха представени и обсъдени действията, които всяка една от засегнатите държави е предприела и прилага за контрол и изкореняване на болестта. Експертите изразиха мнение, че АЧС е сериозна заплаха за икономическия сектор в глобален мащаб. За АЧС ваксина няма.

Категорични са, че строгите мерки за биосигурност при домашни и диви свине, бързо умъртвяване на болни и в риск животни, както и недопускане на изключения от законодателството са основните и единствени мерки за борба със заболяването.

Мерките са базирани на последните научни и технически проучвания за болестта и всички държави се задължават да ги изпълняват.

Ключови за изкореняване на заболяването в глобален мащаб са:

  • – координацията;
  • – прозрачността;
  • – единния подход в контрола на болестта.

Резултатите от проведените дискусии ще бъдат включени в изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

Снимка: БАБХ

 

За автора

Сродни публикации