Страхът от трихинелоза здравето пази » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Страхът от трихинелоза здравето пази

Акценти

  • Открити са трихинели при 31 диви прасета

Открити са заразени диви прасета в Благоевградско

У нас беше проведена първата Европейска мисия за обмяна на опит във връзка с Африканската чума по свинете. В много райони по поречието на река Дунав болестта притесни хората заради растящия брой на огнища в северната ни съседка.

По празниците и в началото на тази година бяха регистрирани и първите случаи на заразени хора с трихинелоза. Това се случи в Крумовград, а по-късно стана ясно, че хора от други части на страната също са консумирали заразено месо. Така паралелно с проверките за АЧС продължиха и тези за трихинелоза.

Специалисти от Благоевградско коментират, че там няма регистрирани случай на зараза с АЧС. Взети са необходимите мерки за осигуряване на защита и за информиране на свиневъдите в областта. Всички стопани знаят какви са симптомите и действията, които трябва да бъдат предприети, ако някои от тях се прояви при животните им.

До момента в областта няма регистрирани случаи на заразени с трихинелоза  хора. За сметка на това са открити трихинели при 31 диви свине. Практиката в област Благоевград работи успешно. При отстрел на диво прасе се носи проба за изследване. Ако бъде открита трихинелоза се уведомяват здравните органи и лицето, занесло материал за анализ. След това месото от животното се събира, взема се заедно с това от лабораторията, където е изследвано и се унищожава в екарисаж.

 

Сродни публикации