Странджанският манов мед е одобрен за защита по схемите за качество на ЕС » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Странджанският манов мед е одобрен за защита по схемите за качество на ЕС

мед и пчелен прашец

Акценти

  • По този начин родните пчелари ще могат да се борят по-лесно с нелоялната конкуренция

Европейската комисия вече одобри наименованието „Странджански манов мед“ за регистрация по схемите за качество. Очаква се то да бъде публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз. В случай, че няма възражения от началото на 2019 г. ще бъде вписано в регистъра и ще бъде емблема на родния ни продукт. Така чрез регистрация на името местното производство ще стане по-разпознаваемо на пазара.

Мановият мед ще събере пчелари от цял свят в Царево

Новината беше съобщена на провеждания сега в Царево „Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно“. На фестивала пчелари от страната и чужбина дискутират основни проблеми засягащи бранша и най-вече смъртността при пчелните семейства.

Посетителите имат възможността да се запознаят обстойно с различни пчелни продукти, като пчелния цветен прашец. Производители твърдят, че българският продукт е един от най-качествените в световен мащаб, защото пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Той е богат на полихронови съединения, които се съдържат в памуклийката, от която пчелите също събират прашеца.

Хората са амбицирани да защитят и Странджанския цветен пчелен прашец. За пчелното млечице и пчелния прашец българските производители могат да получат защита по схемите за качество на ЕС. Според Фил Хоган, комисар по Земеделието и развитието на селските райони в Европейската комисия може да се кандидатства за закрила като Защитено наименование за произход или Защитено географско указание. По този начин родните пчелари ще могат да се борят по-лесно с нелоялната конкуренция.

 

Сродни публикации