„Странджанският манов мед“ вече е продукт със Защитено наименование за произход » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

„Странджанският манов мед“ вече е продукт със Защитено наименование за произход

Акценти

  • Продуктът със ЗНП „Странджански манов мед“ се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец

На тържествена церемония в Брюксел ще бъде връчен сертификатът за регистрация.

„Странджанският манов мед“ вече фигурира в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП). Предвидено е утре да се проведе официална церемония в Европейската комисия в Брюксел. На нея ще присъстват комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган. Те ще връчат сертификата на представител на българските производители на ЗНП „Странджански манов мед“. Благодарение на регистрацията му се очаква и развитие на регион Странджа. Така ще се създадат нови перспективи за пчеларите там. От регистрацията ще могат да се възползват всички пчелари в географския район. Задължително условие е те да бъдат в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.

През април 2016 г. групата производители „Странджански манов мед“ подадоха заявление в Министерство на земеделието, храните и горите. На националната процедура възражения нямаше. Така през април 2017 г. заявлението беше изпратено за преглед в ЕК. Успешно протече и отразяването на бележките и препоръките по документацията. В края на миналата година, през декември, единният документ на ЗНП „Странджански манов мед“ беше публикуван за възражение от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на ЕС. Тогава възражения също не бяха отправени.

Какво е важно за се знае за „Странджанския манов мед“?

Важно е да се знае, че продуктът със ЗНП „Странджански манов мед“ се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Той се произвежда от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията. Пчелите събират т.нар. „медена роса“ от някои насекоми и сладката течност на жълъдите на дъба и произвеждат меда. Той се отличава със специфичния си вкус и аромат на печени плодове и карамел. Притежава от тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. В състава на „Странджанския манов мед“ влизат редица минерали и ензими. Той е с висока електропроводимост и силни антиоксидантни свойства.

Пчелният мед е продукт, които е тясно свързан с района си на произход. Той се получава под въздействието на мекия климат при наличието на големи масиви дъб и бук и то благодарение на листните въшки и хоботниците, които произвеждат маната. Характерното за него е, че се усвоява много лесно от човешкия организъм. Подпомага здравето на дихателните пътища, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. Подобрява състоянието на кожата и помага за възстановяване на имунитета след боледуване.

 

Сродни публикации