Странджанските пчелари получиха сертификат за ЗНП „Странджански манов мед“ » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Странджанските пчелари получиха сертификат за ЗНП „Странджански манов мед“

Акценти

  • В края на 2011 г. в европейските регистри на Защитени географски указания беше включен и „Горнооряховският суджук”

Българските продукти в регистрите на ЗНП, ЗГУ и ХТСХ вече са 8 на брой.

Вчера в Европейската комисия се състоя официалната церемония за връчване на сертификата за вписването на „Странджански манов мед“ в регистъра за Защитените наименования за произход (ЗНП). Г-н Манол Тодоров получи официалния документ от еврокомисарите по цифрова икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган. Тодоров е член на сдружението, подало заявлението за регистрация. Двамата еврокомисари поздравиха българските пчелари. Те им пожелаха още по-успешно развитие на производството благодарение вече и на регистрацията на пчелния продукт.

Двамата еврокомисари и ЕК получиха благодарности и от Елка Божилова. Тя е началник отдел „Схеми за качество“ в Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ към Министерство на земеделието, храните и горите. По време на церемонията стана ясно, че от регистрацията ще могат да се възползват пчеларите в Странджа.

В регистрите на Защитени наименования за произход (ЗНП), Защитено географско указание (ЗГУ) и Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ) има вече 8 български продукта. Последният, който ЕК включи е „Странджанският манов мед“. След 2010 г. България вече може да се похвали с първите си успехи в прилагането на европейските схеми за качество за земеделски продукти и храни. В края на 2011 г. в европейските регистри на Защитени географски указания беше включен и „Горнооряховският суджук”. Това се случи и с „Българско розово масло”  през 2014 г. В периода 2014 г. – 2017 г. в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер бяха вписани и пет храни с традиционно специфичен характер, които са:

  • „Филе Елена”;
  • „Луканка Панагюрска”;
  • „Роле Трапезица”;
  • “Кайсерован врат Тракия”;
  • „Пастърма говежда“.
 

Сродни публикации