Стопанство край София произвежда и търгува с храни без разрешителни (СНИМКИ) » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Стопанство край София произвежда и търгува с храни без разрешителни (СНИМКИ)

Акценти

  • В свиневъдните обекти липсват мерки за биосигурност

БАБХ и органите на МВР установиха животновъден обект в с. Елов дол, Област София, незаконно произвеждал и търгувал с храни.

Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения, без мерки за биосигурност и в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В Агенцията по храните е постъпил сигнал за нерегламентирано клане на животни и търговия с хранителни продукти. Незабавно е уведомена местната полиция и е извършена проверка на място.

Установено е, че обектът не е регистриран по Закона за храните и няма право да извършва производствена и търговска дейност. Инспекторите са констатирали нерегламентирано клане на пилета бройлери и свине, транжиране на добитото месо и последваща преработка на пилешко, свинско и заешко месо. Собственикът на обекта е предлагал стоката си в интернет сайт като биологично произведени продукти, за клиенти след предварителна заявка, за което БАБХ официално ще уведоми ГДБОП.

Собственикът е използвал освен собствени етикети като земеделски производител, също и такива на друго предприятие, което е нарушение на законодателството в сектора на храните.

Насочени за унищожаване са намерените:

  • – 780 кг месо;
  • – месни разфасовки;
  • – субпродукти;
  • – сурови и сурово-сушени колбаси;
  • – 50 буркана стерилизирано месо;
  • – 90 месни консерви;
  • – 15 канти;
  • – 47 буркана със свинска мас.
Снимка: БАБХ

По отношение на здравеопазване на животните също са констатирани нарушения. Открити са на място 350 кокошки носачки, 500 птици бройлери, 26 свине и 14 коне и един кошер с пчели. Стопанинът е отглеждал брой животни над капацитета на обектите, за които има регистрация, закупувал е прасета и коне без задължителните ветеринарномедицински свидетелства за придвижване. Животните са били без идентификационни марки, няма сключен договор с ветеринарен лекар.

Снимка: БАБХ

За констатираните нарушения са издадени два акта за административно нарушение и Разпореждане за унищожаване на намерените суровини и храни. Животните в обекта са поставени под възбрана и са взети кръвни проби за изследване за Африканска чума по свинете.

 

За автора

Сродни публикации