Стопани от цялата страна ще дарят животни на колегите си от Странджа » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Стопани от цялата страна ще дарят животни на колегите си от Странджа

Акценти

  • За сега се очаква да бъдат дарени 230 животни
  • Предстои фермери и от други частни на България да се включат в кампанията

Евтаназирането на животните в Странджа през изминалите дни доведе до реализирането на различни инициативи в помощ и подкрепа на засегнатите стопани. представители на животновъдни организации от цялата страна изразиха готовност да помогнат на колегите си като им дарят безвъзмездно животни след изтичане на карантинния период. За изпълнението на тази задача се предвижда да бъде създаден щаб, който да се занимава с организацията и координацията на необходимите за това действия. За сега включилите се области от страната са Перник и Кюстендил. От там се очаква да бъдат дарени 230 животни, 150 от пернишките стопани и 80 от кюстендилци. Предстои фермери и от други частни на България да се включат в кампанията. След като от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отменят карантината животните ще бъдат дарени на новите си стопани.

Тези дни беше проведен и консултативния съвет по животновъдство. Участвалите в него животновъди се обединиха около идеята, че ситуацията с несгодите на част от колегите им не трябва да се използва като метод за печалба от страна на когото и да било, без значение дали става въпрос за политици, браншови организации или други такива.

Беше потвърдена и законосъобразността на издадените от изпълнителния директор на БАБХ заповеди за борба с болестта. По уверение на министъра на земеделието, храните и горите потърпевшите животновъди ще получат и пълния размер на финансово подпомагане за 2018 г. в зависимост от подадените, от тях заявления за обвързана подкрепа или преходна национална помощ. Към момента, за тази календарна година не е възможна промяна в самите условия на подпомагане, тъй като те вече са утвърдени от ЕК.

От  БАБХ са изплатени още 110 868 лева като обезщетение на трима стопани от селата Кости и Воден. Тези компенсации са за 501 животни под селекционен контрол.

 

Сродни публикации