Стопани в Болярово не могат да продават агнета » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Стопани в Болярово не могат да продават агнета

Акценти

  • От БАБХ вече са заличили  регистрацията на обекта и са наложили ограничения за пашуването и продажбата на животните

Овцете на Ана Петрова са още живи, а регистрацията на стопанството е заличена.

През летните месеци на миналата година на няколко места в страната бяха обявени обнища на чума по дребните преживни животни. В тази връзка беше издадена и заповед за унищожаването на стадото на Ана Петрова от Болярово. Тогава стопаните не допуснаха ветеринарите до животните си и с протести и съдебна борба продължиха да ги бранят. Сагата със стадото продължава вече девет месеца, пише „Труд“.

Към момента овцете дори са повече, те са 191, а само агнетата са 110. Стопаните разказват, че не са имали смъртни случай и животните им са здрави.

Хората са поискали да бъдат взети втори проби от стадото, но ветеринарите не са се отзовали. От БАБХ вече са заличили  регистрацията на обекта и са наложили ограничения за пашуването и продажбата на животните. Това води до сериозни финансов загуби за стопаните, които не могат да реализират нито агнетата, нито млякото.

Стопаните получават помощ от близки и познати благодарение, на която успяват да се справят с трудното положение. Още миналата година от БАБХ са стопирали и финансовото подпомагане за животните. От Агенцията вече е издадена и втора заповед за евтаназиране на стадото.

В рамките на шест месеца стопанството беше под полицейска охрана и с двама експерти. Те трябваше да следят за изпълнението на дезинфекцията и изнасянето на животни

 

Сродни публикации