В Силистренско стопани вече са умъртвили прасетата си » Съвети в земеделието

май 20, 2024

В Силистренско стопани вече са умъртвили прасетата си

Предварителното избиване на животните дава шанс на фермерите да реализират месото

Имаме ли реална възможност да опазим животните си от болестите, които се разпространяват без дори да разберем? Превенция ли е наистина предварителното избиване?

Според специалисти каквито и мерки да предприемем за борба с Африканската чума по свинете най-сигурният начин за защита е чрез ликвидиране на прасетата в задния двор.

Преди броени часове беше оповестен пореден сигнал подаден от фермер в Силистренско. Там в областта са регистрирани 1 800 прасета отглеждани в т.нар. заден двор. До момента около 10 % от тях са заклани по волята на стопаните си и по препоръка на ветеринарните власти. Зараза по тях няма, месото е чисто и годно за консумация. В областта има много стопанства за индустриално отглеждане на животни, общо в тях прасетата са около 47 000.

Експерти се аргументират, че ликвидирайки животните преди да са се заразили за стопаните остава възможността да изконсумират или продадат месото. Едно от най-слабите звена, което може да се поддаде на заразата са имено задните дворове и свинете в тях. Влезе ли болестта при тях, пренасянето й към промишлените стопанства става далеч по-лесно.

Към момента в областта няма положителни проби взети от диви свине. Сигналите подадени вчера и днес са проверени. Пробите са взети, а резултатите трябва да бъдат готови следващите дни.

Предвидено е на 1 септември в 14:00 ч в Областна администрация – Силистра да се проведе среща във връзка с опасността от зараза с болестта.

 

Сродни публикации