Стартира дезинфекцията в созополското село Зидарово срещу АЧС » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Стартира дезинфекцията в созополското село Зидарово срещу АЧС

Акценти

  • Очаква се резултатите от кръвните проби на всички прасета в десеткилометровата зона около Зидарово да станат ясни утре

Започна дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско.

Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота евтаназираха над 100 домашни прасета, съобщи БГНЕС.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Обеззаразяването в 3-километровата рестриктивна зона около населеното място се извършва от служители на Агенцията по безопасност на храните и ще приключи до три дни. Дезинфекциращата течност, която се разпръсква от противопожарен автомобил, убива всякакви вируси и бактерии, които могат да причинят заболяване по животните.

Директорът на Бургаската териториална дирекция на Агенцията по храните д-р Георги Митев увери, че няма опасност за хората и домашните животни, нито за растенията. Той обясни, че ще се пръскат всички площи, улици и дворове, както и пътищата към селото.

Днес приключи вземането на кръвни проби от всички прасета в десеткилометровата санитарна зона около Зидарово. В нея попадат още седем села от Община Бургас и Община Созопол.

Очаква се резултатите от кръвните проби да станат ясни утре.

 

За автора

Сродни публикации