Стартират геофизични проучвания на земеделски земи около Античния керамичен център край Павликени » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Стартират геофизични проучвания на земеделски земи около Античния керамичен център край Павликени

Акценти

  • Целта на геофизичното проучване е да се очертаят GPS-координатите на места с концентрация на археологически материал, неизследвани досега

Започват геофизични проучвания на земеделски земи около Античния керамичен център край Павликени.

Целта на проекта е да бъде установено докъде се е простирал един от най-големите керамични центрове.

Това съобщи за БТА ръководителят на проекта – археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Той припомни, че през 70-те години на миналия век археологът Богдан Султов разкрива близо десет хиляди квадратни метра от терена със запазени пещи. Разкрива се и римска вила рустика, изградена от края на първи век. Находките са социализирани. Обектът е превърнат в музей на открито.

Според изследвачите теренът, в който се е развивало керамичното производство и други занаяти, в тази част на Римската империя, е много по-голям и попада в днешни земеделски земи.

Целта на геофизичното проучване е да се очертаят GPS-координатите на места с концентрация на археологически материал, неизследвани досега, посочи Чакъров.

Той уточни, че проучванията ще започнат в началото на октомври, когато продукцията върху двата земеделски масива бъде прибрана.

По думите му преди три години при оран в една от нивите била открита некрополна плоча със запазен текст на латински език. Това дава надежда на изследователите да попаднат и на други интересни находки, които в бъдеще да бъдат проучени детайлно.

Финансирането от 10 хиляди лева е осигурено от Министерството на културата.

 

За автора

Сродни публикации