Стабилни останаха цените на яйцата през ноември » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

Стабилни останаха цените на яйцата през ноември

Акценти

  • За яйца-размер М маржът между цените на едро и дребно е средно 0,06 лв./бр. ( в големите търговски вериги) и 0,04 лв./бр. (в другите търговски обекти)

Най-скъпи на дребно са били яйцата-размер М в Смолян

Относително постоянни останаха цените на яйцата през последната седмица на миналия месец. Тази тенденция обхвана търговията на едро и дребно.

По оперативни данни в страната средната цена на едро на яйца с размер М е била на ниво от 0,20 лв./бр. Разминаването в стойностите в различните области е в диапазона от 0,01–0,05 лв/бр. Най-ниска е била цената в Плевен, а именно – 0,17 лв./бр. За 0,22 лв. се е продавало едно яйце в Смолян. Отчетено е леко поевтиняване спрямо предпоследната седмица на ноември и то е било във Варна, Силистра и Сливен. С 0,01 лв./бр. по-евтини са били яйцата там. Със същия размер е увеличението в цената, отчетено в Добрич, Плевен и Смолян.

В големите търговски вериги са наблюядавани по-сериозни разлики. Яйцата-размер М в Добрич са се предлагали на цена от 0,21 лв./бр. (Добрич). Значително по-скъпи са били в Разград, Русе Силистра и Търговище. Там стойността им е била 0,29 лв./бр. Този продукт в другите търговски обекти е струвал от 0,21 лв./бр., в Благоевград, Добрич и Кюстендил и до 0,26 лв./бр. във Видин, Враца, Кърджали и Монтана.

Отново в големите супермаркети, търговията с яйца – размер L е била в ценовия диапазон от 0,26 лв./бр. Тези стойности са отчетени във Варна, Добрич и Шумен. За 0,31 лв. са се предлагали яйцата в Бургас, Сливен и Ямбол. В останалите търговски обекти цените са били от 0,24 лв./бр. за Разград и Русе и до 0,29 лв./бр. в Стара Загора.

За яйца -размер М маржът между цените на едро и дребно е средно 0,06 лв./бр. ( в големите търговски вериги) и 0,04 лв./бр. (в другите търговски обекти).

Предстои да видим как ще се променят цифрите в последния месец от годината, когато празниците чукат на вратата и нуждата от яйца за приготвянето на различни ястия нараства.

 

Сродни публикации