Средствата по програмата за най-малките земеделски производители няма да могат да се усвоят изцяло » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Средствата по програмата за най-малките земеделски производители няма да могат да се усвоят изцяло

Акценти

  • Васил Грудев има готовност да отстрани "кърлежите от системата"

Васил Грудев обеща да се навакса забавеното финансиране на проекти по различните мерки на европрограмите.

Тази година на 19 юли за директор на Държавен фонд „Земеделие“ беше назначен Васил Грудев. Пред БНР той коментира, че е наясно с по-голямата част от дефектите в системата. Според него това няма да е добре за лошите герои в нея. За Грудев разликата между лоши и добри герои е дали „са част от системата със смислени действия, или са кърлежи, които се прилепват към определени финансови потоци и се пробват да изсмукват тези потоци, не там, за където са предназначени“.

Към момента от ДФЗ са уволнение четирима служители, за които има съмнения, че не са изпълнявали безкористно служебните си задължения. Васил Грудев има готовност да отстрани „кърлежите от системата“, след като ги идентифицира и уточни.

Паралелно с това коментира, че ще се постарае да се усвоят всички евросубсидии въпреки закъсненията, направени от предишната администрация на ДФЗ. До края на годината няма да се усвоят изцяло средствата по програмата за най-малките земеделски производители.

„Рисковете, към края на годината, са такива, че за да се справим с тях, ще трябва да извършим плащания със средства от Програмата и на част от площните мерки, тези които се финансират от Програмата за развитие на селските райони“, обясни Васил Грудев.

Той обеща в рамките на девет месеца да се навакса забавеното финансиране на проекти по различните мерки на европрограмите.

 

Сродни публикации