Средните цени на едно и дребно на брашното са без промяна спрямо предходната седмица » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Средните цени на едно и дребно на брашното са без промяна спрямо предходната седмица

Акценти

  • Повишение има при стойностите в Пловдив, а понижение - в Търговище

В девет от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения.

Те се компенсират и средната цена на едро за страната се задържа на ниво от 0,87 лв./кг.

Търговията на едро с брашно е на цени от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,28 лв./кг (Благоевград).

Предлагането на дребно на брашното в големите търговски вериги е от 1,07 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,27 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и Пазарджик).

Отклонения на цените се регистрират само в две области. Повишение на стойностите в Пловдив и понижение в Търговище. Те не се отразяват на средната цена за страната и тя остава 1,18 лв./кг.

В други търговски обекти брашното се търгува в границите от 1,08 лв./кг (Варна, Видин и Кърджали) до 1,42 лв./кг (Перник и София). Средната стойност за страната се запазва 1,21 лв./кг.

Цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,03 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика се отчита в Перник и София – 0,30 лв./кг. В девет области цените на продукта в ДТО са с до 0,14 лв./кг (Хасково) под тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,31 лв./кг за големите супермаркети и 0,34 лв./кг за по-малките магазини.

Брашното в Благоевград и София се предлага с 0,01 лв./кг и 0,08 лв./кг по-евтино в големите търговски вериги.  Сходна ситуация се наблюдава и в Благоевград. Там цената на брашното в по-малките магазини е с 0,04 лв./кг под тази на едро за областта.

Към края на м. юни 2019 г. средните цени на олиото за страната на едро и на дребно в големите супермаркети се повишават респективно с 2,4% и 0,9% спрямо нивата отпреди един месец, докато тази на дребно в по-малките магазини е без месечна промяна.

 

За автора

Сродни публикации