ЕК спря парите за директните плащания » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

ЕК спря парите за директните плащания

Преди дни Европейската комисия (ЕК) е спряла директните плащания за земеделието, заради нарушения в обществените поръчки по десет проекта, съобщи бившият регионален министър в правителството на Иван Костов Евгени Чачев.

Преди месец Брюксел е дал краен срок до 15 юни да бъде направен одит на проектите, но използваната от българското правителство фирма е с изтекъл лиценз. Това е посочено от страната ни като основание да се поиска удължаване на срока за отговор до септември. Плащанията обаче са замразени.

Директни плащания на стойност 1 млрд. евро вече са изплатени на земеделските стопани от средствата в бюджета. Ако те не бъдат възстановени от ЕК, това ще е катастрофа за бюджета, смята още Чачев.

Той посочи още, че има опасения, че споразумението за оперативните програми за новия програмен период (2014 – 2020 година) ще се забави и първите проекти ще получат одобрение едва в началото на 2015 година.

Припомняме, че тази сряда Министерският съвет одобри нов вариант на споразумението с Европейската комисия, което да бъде изпратено в Брюксел. Управляващите се надяват на отговор по него преди края на лятото.

Чачев коментира, че първите варианти са били върнати с аргументите, че предвидените мерки не изпълняват основните си функции – инвестиции с най-висока добавена стойност, които ще гарантират интелигентен растеж на икономиката.

 

За автора

Сродни публикации