Спря изкупуването на череши » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Спря изкупуването на череши

Почти е спряло изкупуването на череши по пунктовете в Кюстендил.

Заради дъждовете реколтата тази година е по-некачествена и много от производителите не могат да я продадат, съобщават производители от Кюстендил. Земеделците обясниха, че количеството червени плодове тази година е по-малко от миналата.

По думите им пороите са съсипали над 60 на сто от реколтата. Миналата седмица от областната агенция по безопасност на храните обявиха, че близо 2000 декара с череши в Бобовдолско и Кюстендилско чакат за сертификат за качество.

Ранните череши в Кюстендил бяха по-евтини, като в момента по пунктовете цената им е 90 стотинки за килограм. В началото на юни те се продаваха за 60 стотинки. Възможно е в края на кампанията цената на плодовете да се вдигне, прогнозираха от кооперациите. Производители допълниха, че все още има неузрели череши и е възможно стойността им да достигне и до 1,50 лв. за килограм. "В началото на юли стойността им трябва да е най-малко по 1,10 лв.", допълниха земеделци.

1,50 лв. е и цената на едро на черешите в Старозагорско. Масово обаче те вече са изкупени. Реколтата от масивите в селцето Малка Верея например е била качествена и вече е напълно разпродадена, обясниха производители.

Междувременно големите хранителни вериги опитаха да преборят конкуренцията на пазарите и обявиха ударни промоции на червените плодове. В някои супермаркети например килограм качествени български череши може да се намери за 1,30 лв. За сравнение на Женския пазар цената им варира между 1,40 и стига до 2 лв., като по-евтините са напукани и некачествени.

 

За автора

Сродни публикации